Translate

niedziela, 19 lutego 2017

Tyrozyna poprawia refleks

http://i.wp.pl/a/f/jpeg/32810/betaartworks_-_fotolia.com640.jpeg
Osoby spożywające produkty bogate w tyrozynę, np. szpinak i jajka, charakteryzują się szybszym czasem reakcji – wynika z badań naukowców zamieszczonych w czasopiśmie „Neuropsychologia”. Holenderscy badacze z Uniwersytetu w Lejdzie i Uniwersytetu Amsterdamskiego dowiedli, że konsumpcja tyrozyny wspomaga szybkość reakcji w sytuacji wymagającej natychmiastowego zaprzestania wykonywanej czynności. Rezultaty badania mogą mieć duże znaczenie dla kierowców, dla których dobry refleks jest niezbędny dla zachowania bezpieczeństwa na drodze i uniknięcia wypadków. Naukowcy przeprowadzili eksperyment, podczas którego osoby badane obserwowały różne rodzaje strzałek pokazujące się na ekranie. Zadaniem uczestników było jak najszybsze wciśnięcie odpowiedniego przycisku po wyświetleniu zielonej strzałki, przy czym wybrany guzik musiał być zgodny z kierunkiem wskazywanym przez symbol. W przypadku ukazania się czerwonej strzałki osoby badane musiały powstrzymać się od jakiegokolwiek działania. Eksperyment miał dwa warianty. W jednym z nich badani otrzymywali do picia sok zawierający tyrozynę. W drugim uczestnicy pili napój – placebo. Okazało się, że osoby, które spożywały sok wzbogacony o tyrozynę uzyskiwały lepsze czasy reakcji w trakcie badania. - Suplementy diety z tyrozyną albo jedzenie bogate w tę substancję są zdrowym i niedrogim sposobem na poprawienie zdolności intelektualnych – mówi Lorenza Colzato, autorka badania. Tyrozynę można znaleźć w produktach spożywczych o dużej zawartości białka: mięsie, jajkach, mleku, a także w roślinach strączkowych, szpinaku lub soi. Niedobór tyrozyny wywołuje problemy z syntezą dopaminy i skutkuje uczuciem zmęczenia i rozkojarzenia. Może nawet doprowadzić do wystąpienia depresji. (PAP)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz