Składniki
250 g śledzi
500 ml wody
2 garści żurawiny suszonej
1 cebula czerwona
1 łyżeczka cukru
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
2 gałązki tymianku
½ szklanki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
pieprz
Przygotowanie
Śledzie namoczyć w wodzie przez godzinę.
Cebulę
pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na odrobinie oleju na małym ogniu
przez 5 min.
Dodać cukier, ziele angielskie i liść laurowy, pomieszać i
dusić kolejne 5 min.
W międzyczasie żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min.
Osuszone śledzie pokroić w ukośne kawałki.
W
słoiku ułożyć warstwami śledzie, odcedzoną żurawinę, świeżo zmielony
pieprz, cebulę oraz gałązki tymianku, aż do wyczerpania składników.
Zalać całość olejem, szczelnie zamknąć i ostawić do lodówki.
Śledzie są gotowe do spożycia.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz