Translate

piątek, 17 lutego 2017

Śledzie z żurawiną




Składniki

  • 250 g śledzi
  • 500 ml wody
  • 2 garści żurawiny suszonej
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżeczka cukru
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 gałązki tymianku
  • ½ szklanki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • pieprz

Przygotowanie

Śledzie namoczyć w wodzie przez godzinę.

Cebulę pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na odrobinie oleju na małym ogniu przez 5 min. 
Dodać cukier, ziele angielskie i liść laurowy, pomieszać i dusić kolejne 5 min.

W międzyczasie żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min.
Osuszone śledzie pokroić w ukośne kawałki.

W słoiku ułożyć warstwami śledzie, odcedzoną żurawinę, świeżo zmielony pieprz, cebulę oraz gałązki tymianku, aż do wyczerpania składników.

Zalać całość olejem, szczelnie zamknąć i ostawić do lodówki. 
Śledzie są gotowe do spożycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz