CIASTO CZEKOLADOWO-SEROWE "DZIEŃ I NOC"
Składniki
blatu czekoladowego:
- 5 jajek
- 200g cukru
- 100g mąki pszennej
- 100g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
Składniki
kremu serowo-czekoladowego:
- 5 jajek
- 2 łyżki cukru
- 600g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
- 300g białej czekolady
- 6 łyżeczek żelatyny + ¹⁄3szklanki zimnej wody + ok. ¹⁄3 szklanki wrzątku
- 300ml śmietany kremówki
Składniki
warstwy owocowej:
- 500g owoców - brzoskwiń z puszki
- 2 op. galaretki brzoskwiniowe
Wykonanie
blatu czekoladowego:
Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 4
łyżek mleka.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Żółtka mieszamy z
przestudzoną czekoladą i delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
Dodajemy
porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wykładamy na
przygotowaną formę o wym 28x40cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 minut.
Wykonanie kremu serowo-czekoladowego:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Żelatynę
zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w jak najmniejszej
ilości wrzątku.
Jajka (uprzednio umyte i sparzone wrzącą wodą)
ubijamy z cukrem na parze.
Ubijając dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę i
żelatynę.
Tak przygotowaną masę dajemy porcjami do zmielonego sera stale
miksując.
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z masą
czekoladowo-serową.
Krem równomiernie rozprowadzamy na blacie czekoladowym
i schładzamy w chłodziarce do zatężenia.
Wykonanie warstwy owocowej:
Galaretki rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu.
Owoce układamy na warstwie serowej.
W przypadku brzoskwiń dokładnie odsączone z
syropu kroimy na cienkie półplasterki i układamy jak dachówkę.
Zalewamy
tężejącą już galaretką i ponownie umieszczamy w chłodziarce.
Ciasto jest dobre
do spożycia na następny dzień, a jeszcze smaczniejsze w kolejnym dniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz