Translate

poniedziałek, 28 listopada 2016

CIASTO CZEKOLADOWO-SEROWE


CIASTO CZEKOLADOWO-SEROWE "DZIEŃ I NOC"
Składniki blatu czekoladowego:

  • 5 jajek
  • 200g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka

Składniki  kremu serowo-czekoladowego:

  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 600g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
  • 300g białej czekolady
  • 6 łyżeczek żelatyny + ¹⁄3szklanki zimnej wody + ok. ¹⁄3 szklanki wrzątku
  • 300ml śmietany kremówki

Składniki warstwy owocowej:

  • 500g owoców - brzoskwiń z puszki
  • 2 op. galaretki brzoskwiniowe

Wykonanie blatu czekoladowego:

Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 4 łyżek mleka. 
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. 
Żółtka mieszamy z przestudzoną czekoladą i delikatnie łączymy z ubitymi białkami. 
Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Ciasto wykładamy na przygotowaną formę o wym 28x40cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 minut.

Wykonanie kremu serowo-czekoladowego:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
Żelatynę zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w jak najmniejszej  ilości wrzątku.   
Jajka (uprzednio umyte i sparzone wrzącą wodą) ubijamy z cukrem na parze. 
Ubijając dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę i żelatynę.  
Tak przygotowaną masę dajemy porcjami do zmielonego sera stale miksując. 
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z masą czekoladowo-serową.  
Krem równomiernie rozprowadzamy na blacie czekoladowym i schładzamy w chłodziarce do zatężenia.



Wykonanie warstwy owocowej:

Galaretki rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu. 
Owoce układamy na warstwie serowej. 
W przypadku brzoskwiń dokładnie odsączone z syropu  kroimy na cienkie półplasterki i układamy jak dachówkę. 
Zalewamy tężejącą już galaretką i ponownie umieszczamy w chłodziarce. 
Ciasto jest dobre do spożycia na następny dzień, a jeszcze smaczniejsze w kolejnym dniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz