Translate

piątek, 25 listopada 2016

Ciekawostki

Irlandia i Wielka Brytania widziana z międzynarodowej stacji kosmicznej. 

10 rzeczy, których nie wiedziałeś o wodzie
1. Na Ziemi znajduje się 1 260 000 000 000 000 000 000 litrów wody. 2,62% z tego to woda słodka.
2. Jeśli zmieszamy wodór i tlen, a następnie całość podpalimy, to po potężnym wybuchu dostaniemy sporo wody. Wybuch wypełnionego wodorem sterowca Hindenburg w 1937 roku spowodował powstanie ok. 240 000 litrów wody. Niemal cała wyparowała w wysokiej temperaturze.
3. Lód, który pojawia się u nas w zimie to tylko jedna z wielu odmian lodu. Ten minerał z grupy tlenków występuje w 16 odmianach polimorficznych – jedna z nich to lód gorący, powstające pod ciśnieniem 39 tys. atmosfer w temperaturze 192 stopni Celsjusza.
4. Zwykła woda ma kolor lekko niebieski. Ciężka woda, gdzie zamiast zwykłego wodoru jest deuter, jest bezbarwna.
5. Na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej działa system odzyskiwania, który zamienia w wodę pitną 93% moczu i wydychanej przez astronautów wilgoci.
6. Częste przekonanie, że należy pić 8 szklanek wody dziennie nie ma żadnego uzasadnienia naukowego.
7. 10-minutowy prysznic zużywa około 200 litrów wody.
8. Wciąż nie wiadomo, dlaczego lód jest śliski. Popularna teoria o topnieniu pod naciskiem jest nieprawdziwa.
9. Największa znana góra lodowa miała powierzchnię odpowiadającą 1/10 powierzchni Polski
10. Dorosły człowiek składa się w 70% z wody, a noworodek aż w 85%

Widmo Brockenu
zjawisko optyczne spotykane w górach, polegające na zaobserwowaniu własnego cienia na chmurze znajdującej się poniżej obserwatora. Zdarza się, że cień obserwatora otoczony jest tęczową obwódką zwaną glorią.Wśród taterników istnieje przesąd mówiący, że człowiek, który zobaczył widmo Brockenu, umrze w górach.
Jedna doba na Merkurym trwa około 1408 godzin!
To jest tyle samo ile trwa poniedziałek na Ziemi

Czy wiecie, że miód to jeden z niewielu produktów spożywczych, które się nie psują?
Podczas wykopalisk w Gruzji w 2012 roku znaleziono dzban miodu liczący 5500 lat. Miód wciąż nadawał się do jedzenia! Był co prawda skrystalizowany – to naturalne po TAKIM czasie – ale wystarczyło wstawić go w naczyniu do ciepłej wody, żeby odzyskał dawną konsystencję. Miód znajdowano w grobowcach faraonów. W dzbanach takich jak te na obrazku przechowywano miód w Knossos na Krecie 1800 lat p.n.e.
Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoły muszą przysiąść około 4 mln razy na kwiatach lub liściach. Jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej jedną łyżeczkę miodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz