|
Głóg jednoszyjkowy |
Głóg (Crataegus L.), (nazwy ludowe: babi mąka, ptôszi chléb, zajęcze gruszki, kolidupa, diobli gruszki) – rodzaj roślin należący do rodziny różowatych (Rosaceae). Do rodzaju zaliczanych jest ok. 200 gatunków. Jako gatunek typowy wskazany został takson Crataegus oxyacantha L., który współcześnie identyfikowany jest w różnych źródłach jako głóg zgiętodziałkowy (Crataegus curvisepala Lindm. 1918) lub głóg dwuszyjkowy (Crataegus laevigata (Poir.).
|
Głóg dwuszyjkowy |
|
Głóg ostrogowy |
|
Głóg włoski |
Zastosowanie
- Owoce większości gatunków nadają się do spożycia, szczególnie zaś na przetwory.
- Niektóre gatunki są wykorzystywane jako rośliny lecznicze.
- Niektóre gatunki są wykorzystywane jako rośliny ozdobne.
- Drewno niektórych gatunków wykorzystywane jest do wyrobów tokarskich i in.
- Jest składnikiem wielu mieszanek herbacianych.
Współczesna fitoterapia poleca stosować kwiaty głogu (Inflorescentia Crataegi),
które zbiera się na przełomie maja i czerwca i suszy się w temp. do 30.
st. Celsjusza. Medycyna naturalna wykorzystuje również owoce głogu (Fructus Crataegi),
które zbiera się w pełni dojrzałe (powinny być ciemnoczerwone i twarde)
we wrześniu. Suszy się je początkowo w temp. 30 st. C, a potem dosusza w
temperaturze 50 st. C.
Głóg – skład i właściwości
Kwiaty głogu zawierają m.in. flawonoidy, kwasy trójterpenowe,
procyjanidy, fitosterole i sole mineralne. Podobny skład mają owoce
głogu, które dodatkowo zawierają nieznaczne ilości witaminy C i prowitaminy A. Preparaty z głogu
stosuje się przede wszystkim w chorobach serca, m.in. w chorobie
wieńcowej czy zaburzeniach rytmu serca – oczywiście pod kontrolą
lekarza. Związki flawonoidowe zawarte w kwiatach i owocach głogu
działają bowiem rozkurczowo na naczynia wieńcowe serca, a tym samym
zwiększają dopływ krwi bogatej w tlen do serca. Wówczas poprawia się
praca tego narządu, a zmniejszają się dolegliwości bólowe i uczucie
duszności. Z kolei procyjanidy obniżają ciśnienie krwi, w związku z tym
po głóg mogą sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym. Można
go również stosować przy bólach i zawrotach głowy. Natomiast alkoholowe
wyciągi z kwiatów głogu działają uspokajająco. Jedynym przeciwskazaniem do stosowania głogu jest niedociśnienie.
Przepis na napar z głogu na nadciśnienie
Łyżkę ususzonych kwiatów lub liści głogu wsyp do szklanki i zaparz wrzącą wodą.
Naparzaj pod przykryciem przez 15 minut, a potem przecedź.
Tak przygotowany napar pij 2 razy dziennie.
.
Wino głogowe dla schorowanego serca
składniki:
po 1/2 szklanki rozkruszonego suszu z kwiatostanów głogu i ziela
serdecznika,
0,7 litra gronowego czerwonego wina-wytrawnego lub
półwytrawnego
1/2 butelki [o pojemności 100g.] wyciągu z melisy lekarskiej z apteki.
przygotowanie:
zioła zalać na 14 dni w szklanym słoiku winem,
trzymać w ciepłym
miejscu i codziennie potrząsać nim dla lepszego połączenia się
składników,
odcedzić, wycisnąć mocno resztki ziół przez gazę,
zlać do szczelnej butelki z ciemnego szkła i dodać jeszcze wyciąg z
melisy, całość wymieszać, odstawić na 5 dni i przechowywać w chłodnym miejscu.
stosowanie:
wino z głogiem zaczyna się zażywać od połowy małego kieliszka, 3 x
dziennie , miedzy posiłkami.
Po tygodniu należy dawkę zwiększyć do 1 małego kieliszka też 3 x dziennie w ciągu dnia.
Kurację przeprowadzić przez miesiąc, potem 2 tygodnie przerwy i od nowa.
pożytek dla zdrowia: wino według tej receptury oddala oznaki tzw.zmęczonego, starczego serca z objawami utraty sił nawet przy wykonywaniu prostych czynności,
zadyszki, przyspieszonej pracy serca, bólami wysiłkowymi tuż za
mostkiem. Obniża ciśnienie krwi bądź stabilizuje je w przypadku jego
spadku zasługa głogu. Uodparnia mięsień sercowy na bodźce związane ze
stresem i uczuciem lęku. Niesie pomoc w zasypianiu i arytmii serca. Działa ogólnie tonizująco i poprawia nastrój u osób znerwicowanych, zmęczonych psychicznie zasługa melisy.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz