Składniki:
- Niepełna szklanka wody
- Świeżo wyciśnięty sok z ½ cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego
- ¼- ½ łyżeczki zmielonego imbiru lub 1 cm kawałek świeżego
- Spora szczypta pieprzu cayenne lub chili
Sposób przygotowania:
Używając świeży korzeń imbiru: pogotować go chwilę w wodzie. Odstawić do ostudzenia.
Kiedy woda osiągnie temperaturę pokojową dodać pozostałe składniki, wymieszać i powoli wypić.
Używając zmielonego imbiru, wymieszać wszystkie składniki w ciepłej wodzie i powoli wypić.
Działanie:Używając świeży korzeń imbiru: pogotować go chwilę w wodzie. Odstawić do ostudzenia.
Kiedy woda osiągnie temperaturę pokojową dodać pozostałe składniki, wymieszać i powoli wypić.
Używając zmielonego imbiru, wymieszać wszystkie składniki w ciepłej wodzie i powoli wypić.
Napój pobudzający metabolizm z syropem klonowym i chili
przyspiesza przemianę materii
zapobiega zaparciom
pomaga usunąć złogi z jelit, przyspiesza wydalanie toksyn
oczyszcza naczynia krwionośne
redukuje uczucie głodu, zapobiega skokom cukru we krwi
przyspiesza proces odchudzania
Sposób użycia:
Przez pierwsze 2-3 dni pić świeżo przygotowany napój co 3-4 godziny między posiłkami.
Już w drugiej dobie można zauważyć poprawę metabolizmu.
W kolejne dni stopniowo zmniejszać ilość aż do 1 szklanki dziennie.
Stosować kurację 7-10 dni. Po czym zrobić przerwę.
Dodatkowo:
Posiłki spożywać nie spiesząc się , dokładnie przeżuwać każdy kęs , nie pić w trakcie posiłków oraz 30 min przed i 30 minut po, starać się unikać żywności przetworzonej a w szczególności produktów, które rujnują metabolizm.
W ten sposób, przy bez ograniczania dotychczasowej ilości spożywanych kalorii można zgubić 1-2 kg w ciągu 7-10 dni, a przy dużej otyłości nawet więcej. Przy czym efekt będzie się utrzymywał także po kuracji – wolno, ale konsekwentnie – organizm zacznie sam regulować powrót do optymalnej wagi.
Dlaczego te składniki ?
Syrop klonowy zawiera znaczną ilość kwasu
abscyzynowego (ABA) – fitohormonu hamującego wzrost, fotosyntezę i
kiełkowanie rośliny oraz wspomagającego proces opadania liści i
hamowanie krążenia soków.
U człowieka związek ten stymuluje wydzielanie insuliny poprzez komórki trzustki oraz uwrażliwia komórki tłuszczowe na jej obecność , co jest istotne do utrzymania prawidłowej masy ciała i odchudzaniu.
Imbir poza wieloma korzyściami dla zdrowia skutecznie pomaga walczyć z nadwagą co zostało naukowo udowodnione: zwiększa termogenezę, która odgrywa ważną rolę w spalaniu tłuszczu, reguluje poziom pH w żołądku, przez co organizm zwiększa produkcje enzymów trawiennych a to oznacza szybszy i bardziej skuteczny metabolizm, oczyszcza z toksyn.
Spożywając codziennie łyżkę imbiru można zwiększyć metabolizm nawet o 20%.
Imbir poza tym działa rozgrzewająco, pobudza krążenie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych ułatwia trawienie, przyspiesza spalanie tłuszczu, dwie substancje w nim zawarte gingerol i shogaol likwidują stany zapalne, działa rozkurczowo i przeciwobrzękowo regulując gospodarkę wodną.
Pieprz Cayenne od tysięcy lat był używany i nadal jest w celach terapeutycznych szczególnie na Wschodzie i Ameryce Południowej. Znany jest z właściwości: łagodzących dolegliwości ze strony układu pokarmowego i wspomagających trawienie.
Zwiększa produkcje enzymów i kwasów żołądkowych.
Przyspiesza metabolizm, pomaga szybciej pozbywać się toksyn.
Stymuluje ruchy perystaltyczne, wspomaga wchłanianie substancji odżywczych, wydalanie resztek, zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się gazów w jelitach.
Sok z cytryny oczyszcza krew ze złogów i toksyn, kwas cytrynowy ułatwia trawienie i zwiększa wchłanianie substancji odżywczych z żywności. Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego po sutych i tłustych posiłkach przeważnie wypijają szklankę wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z połowy cytryny po to jak mówią by „przepłukać przewód pokarmowy ” – w ten sposób odciążają system trawienny.
U człowieka związek ten stymuluje wydzielanie insuliny poprzez komórki trzustki oraz uwrażliwia komórki tłuszczowe na jej obecność , co jest istotne do utrzymania prawidłowej masy ciała i odchudzaniu.
Imbir poza wieloma korzyściami dla zdrowia skutecznie pomaga walczyć z nadwagą co zostało naukowo udowodnione: zwiększa termogenezę, która odgrywa ważną rolę w spalaniu tłuszczu, reguluje poziom pH w żołądku, przez co organizm zwiększa produkcje enzymów trawiennych a to oznacza szybszy i bardziej skuteczny metabolizm, oczyszcza z toksyn.
Spożywając codziennie łyżkę imbiru można zwiększyć metabolizm nawet o 20%.
Imbir poza tym działa rozgrzewająco, pobudza krążenie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych ułatwia trawienie, przyspiesza spalanie tłuszczu, dwie substancje w nim zawarte gingerol i shogaol likwidują stany zapalne, działa rozkurczowo i przeciwobrzękowo regulując gospodarkę wodną.
Pieprz Cayenne od tysięcy lat był używany i nadal jest w celach terapeutycznych szczególnie na Wschodzie i Ameryce Południowej. Znany jest z właściwości: łagodzących dolegliwości ze strony układu pokarmowego i wspomagających trawienie.
Zwiększa produkcje enzymów i kwasów żołądkowych.
Przyspiesza metabolizm, pomaga szybciej pozbywać się toksyn.
Stymuluje ruchy perystaltyczne, wspomaga wchłanianie substancji odżywczych, wydalanie resztek, zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się gazów w jelitach.
Sok z cytryny oczyszcza krew ze złogów i toksyn, kwas cytrynowy ułatwia trawienie i zwiększa wchłanianie substancji odżywczych z żywności. Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego po sutych i tłustych posiłkach przeważnie wypijają szklankę wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z połowy cytryny po to jak mówią by „przepłukać przewód pokarmowy ” – w ten sposób odciążają system trawienny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz