Herbata z Mniszka oddziałuje na zakażone rakiem komórki w sposób,
który je dezintegruje w 48 godzin, podczas których żadne zdrowe komórki
nie są zarażane. Ta często pomijana roślina jest uznawana za chwast, ale
ma wiele leczniczych właściwości i powinna być zbierana z dala od dróg i
innych zanieczyszczeń.
Nasze babki używały syropu z mniszka wiedząc, że zawiera wiele leczniczych substancji, jakkolwiek nie miały pewności czy korzeń mniszka może pomóc w leczeniu chorych na raka. Naukowcy odkryli, że korzeń tej rośliny okazuje się lepszy od chemioterapii, która zabija wszystkie komórki, a korzeń mniszka tylko te z rakiem.
Dodatkowo ma właściwości moczopędne, stymuluje wydzielanie żółci, oczyszcza wątrobę, pomaga w alergiach i redukuje cholesterol. Zawiera bardzo ważne witaminy i minerały takie jak: witamina B6, tiamina(wit. B1), ryboflawina(wit. B2), witaminę C, żelazo, wapń, potas, kwas foliowy i magnez.
Zawiera do 53% dziennego zapotrzebowania na witaminę K i około 110% zalecanej dziennej dawki witaminy A. Fakty te są znane od lat, ale ostatnie badania dały nowe światło na mniszka.
Na uniwersytecie w Windsor w Kanadzie przeprowadzono badanie na wydziale chemii i biochemii, i rezultaty mogą dawać nadzieję chorym na raka. Odkryto że korzeń mniszka zabija komórki raka bez negatywnego wpływu na zdrowe, co zostało opublikowane na stronie Natural News.
Nasze babki używały syropu z mniszka wiedząc, że zawiera wiele leczniczych substancji, jakkolwiek nie miały pewności czy korzeń mniszka może pomóc w leczeniu chorych na raka. Naukowcy odkryli, że korzeń tej rośliny okazuje się lepszy od chemioterapii, która zabija wszystkie komórki, a korzeń mniszka tylko te z rakiem.
Dodatkowo ma właściwości moczopędne, stymuluje wydzielanie żółci, oczyszcza wątrobę, pomaga w alergiach i redukuje cholesterol. Zawiera bardzo ważne witaminy i minerały takie jak: witamina B6, tiamina(wit. B1), ryboflawina(wit. B2), witaminę C, żelazo, wapń, potas, kwas foliowy i magnez.
Zawiera do 53% dziennego zapotrzebowania na witaminę K i około 110% zalecanej dziennej dawki witaminy A. Fakty te są znane od lat, ale ostatnie badania dały nowe światło na mniszka.
Na uniwersytecie w Windsor w Kanadzie przeprowadzono badanie na wydziale chemii i biochemii, i rezultaty mogą dawać nadzieję chorym na raka. Odkryto że korzeń mniszka zabija komórki raka bez negatywnego wpływu na zdrowe, co zostało opublikowane na stronie Natural News.
Badanie pokazało, że herbata z mniszka oddziałuje na komórki raka tak,
że dezintegrują się one w ciągu 48 godzin, podczas których żadne zdrowe
komórki nie są uszkadzane. Wywnioskowano, że długotrwałe leczenie
korzeniem mniszka może zniszczyć większość komórek raka i ze względu na
nieoczekiwane rezultaty, naukowcy otrzymali dodatkowe wsparcie by
kontynuować badania nad tym cudownym ziołem.
Jak zbierać korzeń mniszka?
Korzeń mniszka zbiera się jesienią lub wiosną, kiedy cała energia
jest skupiona w korzeniu. Korzeń należy wyrywać z ziemi. Użyj małej
łopatki, po czym delikatnie usuń ziemię dookoła korzenia. Upewnij się,
że korzeń pozostaje nietknięty, by nie utracić leczniczych płynów z jego
wnętrza.
Przenieś korzeń w czyste miejsce i podczas odrywania korzenia skup uwagę na dużych i dorodnych roślinach.
Jak przechowywać korzeń mniszka?
Jako lekarstwo, korzeń mniszka jest używany zarówno świeży jak i
ususzony. Jeśli chcemy przechowywać korzeń mniszka, musimy go ususzyć.
Przed suszeniem, korzeń powinien zostać ostrożnie obrany i pokrojony na
mniejsze, równe kawałki. Korzeń mniszka powinien być trzymany na świeżym
powietrzu. Rozłóż je na płaskiej powierzchni w chłodnym, suchym miejscu
z dobrą wentylacją.
Korzeń będzie ususzony w przeciągu 3 do 14 dni., można poznać po tym, że stanie się kruchy. W takim stanie korzeń mniszka zachowuje swoje medyczne właściwości do roku, i powinien być przechowywany w szklanym słoiku, w chłodnym, ciemnym miejscu.
Korzeń będzie ususzony w przeciągu 3 do 14 dni., można poznać po tym, że stanie się kruchy. W takim stanie korzeń mniszka zachowuje swoje medyczne właściwości do roku, i powinien być przechowywany w szklanym słoiku, w chłodnym, ciemnym miejscu.
Źródło: healthyandnaturallife.com
Opracowała: Małgosia Grzybowska dla
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz