PCOS a związki z czerwonego wina – najnowsze wyniki badań
Zespół policystycznych jajników (PCOS – polycystic ovary syndrome)
to często występująca choroba wśród kobiet w wieku rozrodczym –
charakteryzuje się zachwianym poziomem hormonów. Szacuje się, że dotyka
on 5-10 procent kobiet w wieku rozrodczym.
Najnowsze wyniki badań opublikowanych w Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism wskazują, że oprócz odpowiednio dobranej diety, związki zawarte w czerwonym winie i winogronach, mogą być równie pomocne.
Według wcześniejszych badań – jednym ze związków, który mogłyby być pomocne przy PCOS jest resweratrol
– naturalny polifenol, który redukuje produkcję androgenów
(hiperandrogenizm jest charakterystyczny dla zespołu policystycznych
jajników).
Randomizowane badanie, z grupą kontrolną
placebo, na podwójnie ślepej próbie objęło 30 osób na przestrzeni
trzech miesięcy. Badane były Polki – Uniwersytet Medyczny w Poznaniu.
Dawka resweratrolu, którą analizowano wynosiła 1,5 g (a więc znacznie
więcej niż możliwe by było do uzyskania ze spożycia samego czerwonego
wina lub winogron).
Jak wskazują naukowcy – ich eksperyment jest pierwszym klinicznym badaniem, które stwierdziło, że resweratrol obniża poziom testosteronu (23,1% spadek / placebo wzrost o 2,9%) oraz DHEAS (siarczanu dehydroepiandrosteronu – 22,2% spadek / placebo wzrost o 10,5%). Co za tym idzie, sugerują te wyniki, że resweratrol może posłużyć do balansowania poziomu hormonów przy tym schorzeniu.
Wyniki badania wskazały również na inny efekt – ograniczenie czynników ryzyka cukrzycy,
poziom insuliny na czczo spadł w grupie badanej 0 31,8% – ponadto stały
się uczestniczki z tej grupy bardziej podatne na działanie insuliny.
Oznacza to, że resweratrol może być również pomocny przy ograniczeniu
ryzyka chorób metabolicznych, często współwystępujących z zespołem
policystycznych jajników.
Źródło: endocrine.org / medicalnewstoday.com
23/10/2016
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz