Translate

piątek, 18 listopada 2016

PCOS a związki z czerwonego wina

PCOS a związki z czerwonego wina – najnowsze wyniki badań

Zespół policystycznych jajników (PCOS – polycystic ovary syndrome) to często występująca choroba wśród kobiet w wieku rozrodczym – charakteryzuje się zachwianym poziomem hormonów. Szacuje się, że dotyka on 5-10 procent kobiet w wieku rozrodczym.

Najnowsze wyniki badań opublikowanych w Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism wskazują, że oprócz odpowiednio dobranej diety, związki zawarte w czerwonym winie i winogronach, mogą być równie pomocne.

Według wcześniejszych badań – jednym ze związków, który mogłyby być pomocne przy PCOS jest resweratrol – naturalny polifenol, który redukuje produkcję androgenów (hiperandrogenizm jest charakterystyczny dla zespołu policystycznych jajników).

Randomizowane badanie, z grupą kontrolną placebo, na podwójnie ślepej próbie objęło 30 osób na przestrzeni trzech miesięcy.  Badane były Polki – Uniwersytet Medyczny w Poznaniu. Dawka resweratrolu, którą analizowano wynosiła 1,5 g (a więc znacznie więcej niż możliwe by było do uzyskania ze spożycia samego czerwonego wina lub winogron).

Jak wskazują naukowcy – ich eksperyment jest pierwszym klinicznym badaniem, które stwierdziło, że resweratrol obniża poziom testosteronu (23,1% spadek / placebo wzrost o 2,9%) oraz DHEAS (siarczanu dehydroepiandrosteronu – 22,2% spadek / placebo wzrost o 10,5%). Co za tym idzie, sugerują te wyniki, że resweratrol może posłużyć do balansowania poziomu hormonów przy tym schorzeniu.

Wyniki badania wskazały również na inny efekt – ograniczenie czynników ryzyka cukrzycy, poziom insuliny na czczo spadł w grupie badanej 0 31,8% – ponadto stały się uczestniczki z tej grupy bardziej podatne na działanie insuliny. Oznacza to, że resweratrol może być również pomocny przy ograniczeniu ryzyka chorób metabolicznych, często współwystępujących z zespołem policystycznych jajników.


Autor: Redakcja Dietetycy.org.pl
23/10/2016


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz