Jak przechowywać owoce?
Owoce z natury są dość nietrwałe i trudno przechowywać je przez
dłuższy czas. Najszybciej psują się owoce uszkodzone – dlatego
wybierajmy jedynie okazy pozbawione plamek, bez zadrapań na skórce,
rozmiękczeń i przebarwień. Do przechowywania nadają się owoce jędrne,
zdrowe i nie w pełni dojrzałe. Nie należy ich myć, ponieważ woda usuwa
ochronną warstwę skórki i przyspiesza procesy gnilne.
Świeżych owoców nigdy nie przechowujemy w folii ani w
zamkniętych pojemnikach. W chłodnym pokoju (ok. 16°C) efektowna
kompozycja z niezbyt dojrzałych owoców (jabłka, gruszki, śliwki) utrzyma świeżość przez ok. 2 – 3 dni, a z cytrusów (pomarańcze, cytryny, mandarynki) – przez mniej więcej tydzień.
W chłodnej, suchej i ciemnej piwnicy lub spiżarni, gdzie panuje
temperatura w przedziale 10–13°C, przez 2 – 3 dni przechowamy śliwki
czy winogrona, 3 – 4 dni – figi, liczi; do tygodnia – niedojrzałe banany, pigwy i twarde gruszki, a jabłka
– nawet dwa tygodnie. Owoce do dłuższego przechowywania w piwnicy lub
spiżarni układamy tak, by się nie dotykały, najlepiej w ażurowych
skrzynkach lub koszykach. Pojemniki z owocami możemy wyłożyć papierowymi ręcznikami
lub wiórkami, które wchłoną nadmiar wilgoci i ochronią owoce przed
uszkodzeniami. Owoce warto systematycznie przeglądać, by usunąć okazy
nadpsute i zjeść te mocno dojrzałe. Pamiętajmy, że dojrzałe owoce (a
szczególnie jabłka
i banany) wydzielają etylen, który w naturalny sposób przyspiesza
dojrzewanie innych owoców, a co za tym idzie, także ich psucie.
W domowych warunkach najprościej przechowywać owoce w lodówce. W
ten sposób świetnie przechowują się wszystkie owoce naszej strefy
klimatycznej oraz cytryny, a prócz tego do kilku dni również arbuz, liczi i niektóre gatunki mango.
Lodówka to przede wszystkim najlepszy sposób przechowywania bardzo
nietrwałych, świeżych owoców jagodowych, do których zaliczamy maliny,
truskawki, poziomki, jeżyny (1 doba) oraz jagody (do 2 dni). Do dwóch
dni utrzymają w niej świeżość wiśnie i winogrona, a przez 3 – 4 dni – śliwki, czereśnie i gruszki. Nawet do 2 tygodni można przechować w lodówce cytryny. Natomiast papaja, banany
oraz większość owoców egzotycznych źle znosi zbyt niskie temperatury,
takie poniżej 10°C. Włożone do lodówki psują się i tracą smak.
Owoce, zwłaszcza jagodowe, przed włożeniem do lodówki należy delikatnie przesypać (przełożyć) do czystych pojemniczków
i przebrać, starannie usuwając okazy wilgotne, uszkodzone lub nadpsute.
Większość lodówek wyposażona jest w specjalne szuflady na owoce i
warzywa, które zapewniają optymalną temperaturę ok. 10°C. Dodatkowo
szufladę taką można wyłożyć kilkoma warstwami papierowego ręcznika, który wchłonie nadmiar wilgoci. Pojemniczki
z owocami, które wstawiamy do szuflady, powinny być otwarte. Owoce
przechowywane w lodówce dłużej niż 24 godziny dobrze jest raz lub nawet
dwa razy na dzień przejrzeć i sprawdzić, czy się nie psują.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz