Składniki na około 60 ciasteczek:
zależy od wielkości szklanki.
250g maki pszennej
250g masła
250g twarogu śmietanowego
opakowanie cukru wanilinowego
2 jabłka
cukier puder do posypania
Mąkę przesiałam na blat.
Dodałam cukier wanilinowy.
Dołożyłam posiekane na kawałki miękkie masło.Ostatni składnik to twaróg.
Zagniotłam ciasto.Lepiącą kulę ciasta zawinęłam w folię
i włożyłam na 30 minut do lodówki.
Obrałam jabłka i pokroiłam na cienkie paski.
Ciasto podzieliłam na dwie części.
Podsypałam mąką i rozwałkowałam placki na grubość 0,5 cm.
Szklanką wycinałam koła.
Na każde koło nakładałam po kawałku jabłka i zlepiałam ciasto pośrodku.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni.
Układałam ciasteczka bezpośrednio na blasze.
Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej się
zarumienią i będą bardziej kruche.
Piekłam ciasteczka około 20-25 minut.
Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem.
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają.
Smacznego!
@Iga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz