Ryzyko cukrzycy podwaja się wśród spożywających przynajmniej dwa słodzone napoje dziennie
Wniosek przedstawiony w tytule to
rezultat szeroko zakrojonej analizy 2874 dorosłych Szwedów – wyniki
zostały opublikowane właśnie w European Journal of Endocrinology.
Konkretnie: osoby spożywające przynajmniej 2 porcje 200 ml napojów
słodzonych lub sztucznie słodzonych miały 2,4x wyższe ryzyko
zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz 2x wyższe ryzyko zachorowania na późno występującą cukrzycę typu 1 dorosłych (LADA – latent autoimmune diabetes of adults) w porównaniu do osób, które spożywały ich mniej.
Zespół Josefin Edwall Löfvenborg
dodatkowo stwierdził w skrajnych przypadkach – 3,5x wyższe ryzyko LADA
oraz 10,5x wyższe ryzyko cukrzycy typu 2, w przypadku, gdy badani
spożywali przynajmniej pięć takich napojów dziennie.
Jak wskazują badacze można ten
(zaskakujący również dla samych prowadzących analizę) fenomen
wytłumaczyć tym, że spożycie słodzonych napojów zwiększa chęć jedzenia
innych słodkich przekąsek, co dodatkowo napędza ryzyko cukrzycy. Szeroko
stosowane słodziki mogą z drugiej strony zaburzać florę bakteryjną, co
przyczyniać się może do nietolerancji glukozy. Innym powodem dla którego
napoje sztucznie słodzone też zwiększają ryzyko to kwestia tego, że
chętnie sięgają po nie szczególnie osoby z historią nadwagi lub
otyłości.
Źródło: medicalnewstoday.com
26/10/2016
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz