Translate

poniedziałek, 28 listopada 2016

Paszteciki z kapustą i grzybami


 Paszteciki z kapustą i grzybami

Ciasto:
½ kg mąki
1 kostka Kasi do pieczenia
7 dag drożdży
20 dag kwaśnej śmietany
1 jajko 
1 żółtko
sól

Farsz:
30 dag kapusty
3 dag grzybów suszonych
1 cebula
2 łyżki masła
olej
sól, pieprz

 1. Suszone grzyby zalewam zimną wodą i zostawiam na noc do namoczenia. 
2. Następnego dnia kapustę kiszoną zalewam niewielką ilością wody i gotuję na małym ogniu. 

3. W trakcie gotowania i do grzybów i do kapusty dodaję po łyżce masła. Grzyby gotuję w tej wodzie w której się moczyły.

4. Podgotowaną kapustę odcedzam i gdy trochę przestygnie dosyć drobno kroję.

5. Następnie pokrojoną kapustę przekładam z powrotem do garnka i wlewam do niej wodę z gotowania grzybów, a grzyby dosyć drobno kroję i dodaję je do kapusty.

6. Cebulę kroję w drobną kostkę, przesmażam ją na oleju i dodaję do garnka z kapustą i grzybami. Kapustę doprawiam pieprzem i solą i gotuje na malutkim ogniu, aż kapusta będzie miękka a płyn odparuje.

7. Kiedy farsz ostygnie przygotowuję ciasto: na stolnicę przesiewam mąkę, zimną Kasie do pieczenia ścieram na dużych oczkach tarki i dodaję sól.

8. Następnie drobno rozkruszam drożdże, dodaję też kwaśną śmietanę i jajka, jedno całe i jedno żółtko. Ciasto wyrabiam na gładką masę.

9. Kiedy ciasto jest  już wyrobione dzielę je na kilka części, dosyć cienko rozwałkowuję i nożem wycinam podłużny pasek.

10. Na środku ciasta układam farsz, do środka zawijam jeden z dłuższych boków, a następnie na niego zakładam drugi bok  i sklejam je ze sobą.

11. Ciastu delikatnie nadaję równy kształt i  kroję na ok. 4 cm kawałki, przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

12. Paszteciki z wierzchu smaruję roztrzepanym jajkiem i piekę w temperaturze 180 st. C przez ok. 15-20 minut, aż będą zarumienione.

czas przygotowania:  25 minut + czas gotowania kapusty
czas pieczenia : 15-20 minut
 
4153430_16 (650x71, 10Kb)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz