Paszteciki z kapustą i grzybami
Ciasto:
½ kg mąki
1 kostka Kasi do pieczenia
7 dag drożdży
20 dag kwaśnej śmietany
1 jajko
1 kostka Kasi do pieczenia
7 dag drożdży
20 dag kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
sól
Farsz:
30 dag kapusty
3 dag grzybów suszonych
1 cebula
2 łyżki masła
olej
sól, pieprz
sól
Farsz:
30 dag kapusty
3 dag grzybów suszonych
1 cebula
2 łyżki masła
olej
sól, pieprz
1. Suszone grzyby zalewam zimną wodą i zostawiam na noc do namoczenia.
2. Następnego dnia kapustę kiszoną zalewam niewielką ilością wody i gotuję na małym ogniu.
3. W trakcie gotowania i do grzybów i do kapusty dodaję po łyżce masła. Grzyby gotuję w tej wodzie w której się moczyły.
4. Podgotowaną kapustę odcedzam i gdy trochę przestygnie dosyć drobno kroję.
5.
Następnie pokrojoną kapustę przekładam z powrotem do garnka i wlewam do
niej wodę z gotowania grzybów, a grzyby dosyć drobno kroję i dodaję je
do kapusty.
6.
Cebulę kroję w drobną kostkę, przesmażam ją na oleju i dodaję do garnka
z kapustą i grzybami. Kapustę doprawiam pieprzem i solą i gotuje na
malutkim ogniu, aż kapusta będzie miękka a płyn odparuje.
7. Kiedy farsz ostygnie przygotowuję ciasto: na stolnicę przesiewam mąkę, zimną Kasie do pieczenia ścieram na dużych oczkach tarki i dodaję sól.
8.
Następnie drobno rozkruszam drożdże, dodaję też kwaśną śmietanę i
jajka, jedno całe i jedno żółtko. Ciasto wyrabiam na gładką masę.
9. Kiedy ciasto jest już wyrobione dzielę je na kilka części, dosyć cienko rozwałkowuję i nożem wycinam podłużny pasek.
10.
Na środku ciasta układam farsz, do środka zawijam jeden z dłuższych
boków, a następnie na niego zakładam drugi bok i sklejam je ze sobą.
11.
Ciastu delikatnie nadaję równy kształt i kroję na ok. 4 cm kawałki,
przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
12.
Paszteciki z wierzchu smaruję roztrzepanym jajkiem i piekę w
temperaturze 180 st. C przez ok. 15-20 minut, aż będą zarumienione.
czas przygotowania: 25 minut + czas gotowania kapusty
czas pieczenia : 15-20 minut
czas przygotowania: 25 minut + czas gotowania kapusty
czas pieczenia : 15-20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz