Translate

piątek, 18 listopada 2016

Zawsze odcedzasz makaron przez durszlak?

Zawsze odcedzasz makaron przez durszlak? Popełniasz błąd!

Pewnie za każdym razem po ugotowaniu makaronu przelewasz zawartość garnka do durszlaka w celu odcedzenia. Ja też tak robiłam. Okazuje się, że to błąd!
Szef kuchni Andrew Carmellini podpowiada, jak wydobyć z makaronu to, co najlepsze. Okazuje się, że woda po ugotowanym makaronie powinna być wykorzystywana, aby poprawić smak dania. Nie powinniśmy też polewać makaronu zimną wodą, bo powoduje to, że traci on cały swój aromat. Kucharz poleca też, aby nie nakładać sosu na makaron dopiero wtedy, gdy ląduje on na talerzu. Należy mieszać całość od razu.
Jak zatem zrobić smaczny i najlepszy makaron?
Wyjmij makaron z wody i włóż od razu do sosu. Podsmaż całość i duś przez minutę. Dzięki temu makaron idealnie nasiąknie smakiem sosu. Następni nabierz chochlą wodę, która pozostała po gotowaniu i polej nią swoje danie. Pod koniec dodaj odrobinę masła. Możesz posypać też makaron startym serem, bądź bazylią.
Efekt? Ślinka mi cieknie od samego patrzenia :) Zobaczcie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz