Zawsze odcedzasz makaron przez durszlak? Popełniasz błąd!
Pewnie za każdym razem po ugotowaniu makaronu
przelewasz zawartość garnka do durszlaka w celu odcedzenia. Ja też tak
robiłam. Okazuje się, że to błąd!
Szef
kuchni Andrew Carmellini podpowiada, jak wydobyć z makaronu to, co
najlepsze. Okazuje się, że woda po ugotowanym makaronie powinna być
wykorzystywana, aby poprawić smak dania. Nie powinniśmy też polewać
makaronu zimną wodą, bo powoduje to, że traci on cały swój aromat.
Kucharz poleca też, aby nie nakładać sosu na makaron dopiero wtedy, gdy
ląduje on na talerzu. Należy mieszać całość od razu.
Jak zatem zrobić smaczny i najlepszy makaron?
Wyjmij
makaron z wody i włóż od razu do sosu. Podsmaż całość i duś przez
minutę. Dzięki temu makaron idealnie nasiąknie smakiem sosu. Następni
nabierz chochlą wodę, która pozostała po gotowaniu i polej nią swoje
danie. Pod koniec dodaj odrobinę masła. Możesz posypać też makaron
startym serem, bądź bazylią.
Efekt? Ślinka mi cieknie od samego patrzenia :) Zobaczcie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz