"W każdym marnym ziółeczku jakiś dar ukryty:
Ot, Absinthum vulgare - piołun pospolity,
A od febry jedyny. Ot, garstka rumianku,
Jak od rozlicznych chorób leczy bez ustanku.
Żywokost na ból piersi cudownie pomaga,
Na wściekliznę wyborna Alsima Plantaga,
Ślaz pomagał o kaszlu w najdawniejsze czasy,
Kmin wyborny do chleba - majeran do kiełbasy,
Mięta na ból w żołądku, choćby Bóg wie jaki,
A tomka i bławatki - pyszne do tabaki."
Ot, Absinthum vulgare - piołun pospolity,
A od febry jedyny. Ot, garstka rumianku,
Jak od rozlicznych chorób leczy bez ustanku.
Żywokost na ból piersi cudownie pomaga,
Na wściekliznę wyborna Alsima Plantaga,
Ślaz pomagał o kaszlu w najdawniejsze czasy,
Kmin wyborny do chleba - majeran do kiełbasy,
Mięta na ból w żołądku, choćby Bóg wie jaki,
A tomka i bławatki - pyszne do tabaki."
Władysław Syrokomla - z tomu "Chatka w lesie".
Zioła, rośliny zielarskie – rośliny zawierające substancje wpływające na metabolizm człowieka (np. olejki eteryczne) i dostarczające surowców zielarskich. Są to gatunki lecznicze, przyprawowe, a także trujące. Grupa ta obejmuje przede wszystkim jednoroczne i dwuletnie rośliny zielne, ale także drzewa, krzewy, warzywa i byliny. Zalicza się do nich także niektóre grzyby. Zioła stosowane są m.in. w ziołolecznictwie, aromaterapii i jako przyprawy.
- rośliny lecznicze
- rośliny przyprawowe
- rośliny olejkodajne
Pozyskiwanie i uprawa ziół
Najprostszym zabiegiem pozyskiwania roślin zielarskich jest ich zbiór ze stanowisk naturalnych. Dotyczy to jednak tylko gatunków krajowych i to tych, których zasoby są bardzo duże. Zbiór ze stanu naturalnego jest uciążliwy i pracochłonny. Surowiec roślinny powinien pochodzić z miejsc ekologicznie czystych. Rośliny zbierane ze stanowisk naturalnych to np.:- bez czarny
- borówka czernica (czarna jagoda)
- brzoza
- głóg dwuszyjkowy
- głóg jednoszyjkowy
- jałowiec pospolity
- kasztanowiec zwyczajny
- krwawnik pospolity
- lipa
- mniszek lekarski (mniszek pospolity)
- podbiał pospolity
- pokrzywa zwyczajna
- róża dzika
- bazylia pospolita
- fenkuł włoski
- kminek zwyczajny
- konwalia majowa
- kozłek lekarski
- mięta pieprzowa
- naparstnica wełnista
- majeranek ogrodowy
- prawoślaz lekarski
- rumianek pospolity
- szałwia lekarska
- tymianek właściwy
Ciekawostki
- 16-20% produkcji światowej ziół należy do Polski, z czego ok. 80% to zioła pochodzące z upraw (ok. 60 gatunków), a 20% - ze stanowisk naturalnych.
- 15 sierpnia w kościele katolickim obchodzona jest uroczystość liturgiczna Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny,
która w polskiej tradycji jest nazywana świętem Matki Bożej Zielnej.
Dzień Zielarza obchodzą wówczas organizacje i firmy zajmujące się
zielarstwem (np. Polski Komitet Zielarski). Podczas obchodów tego dnia w Klęce przez specjalistów wybierane jest Ziele Roku. Tytuł ten dostały:
- miłorząb dwuklapowy,
- dzika róża,
- głóg,
- dziurawiec,
- rumianek,
- karczoch,
- aloes,
- aronia,
- hakorośl rozesłana (czarci pazur),
- żeń-szeń,
- melisa,
- tymianek,
- męczennica cielista
- aspalat prosty
- ostropest plamisty
- bez czarny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz