Składniki:
• 10 główek czosnku polskiego
• korzeń chrzanu
• kilka ziarenek ziela angielskiego
• łyżeczka pieprzu ziarnistego
• 3 liście laurowe
• suszone kwiaty i łodygi kopru
• łyżeczka gorczycy
• 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
• 1 litr wody
• małe słoiczki z nakrętkami
Wykonanie:
Czosnek podzielić na ząbki, obrać.
Chrzan obrać, pokroić na kawałki. Słoiki umyć i wyparzyć wrzątkiem.
Na dno każdego słoika ułożyć 2 kawałki korzenia chrzanu, 5-6 ziarenek
pieprzu, ziele angielskie, ½ liścia laurowego, i ¼ łyżeczki gorczycy.
Ząbki czosnku ułożyć w słoiku, na wierzch dodać kilka kawałków kopru i
zalać gorącą solanką przygotowaną w proporcji podanej poniżej.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz