Translate

środa, 28 grudnia 2016

Czosnek kiszony

post-feature-image
Składniki:



10 główek czosnku polskiego

korzeń chrzanu

kilka ziarenek ziela angielskiego

łyżeczka pieprzu ziarnistego

3 liście laurowe

suszone kwiaty i łodygi kopru

łyżeczka gorczycy

1 łyżka soli kamiennej niejodowanej

1 litr wody

małe słoiczki z nakrętkami
Wykonanie:



Czosnek podzielić na ząbki, obrać. 
Chrzan obrać, pokroić na kawałki. Słoiki umyć i wyparzyć wrzątkiem.

Na dno każdego słoika ułożyć 2 kawałki korzenia chrzanu, 5-6 ziarenek pieprzu, ziele angielskie, ½ liścia laurowego, i ¼ łyżeczki gorczycy. 
Ząbki czosnku ułożyć w słoiku, na wierzch dodać kilka kawałków kopru i zalać gorącą solanką przygotowaną w proporcji podanej poniżej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz