Pierwsza linią obrony w leczeniu niedoczynności tarczycy powinny być zmiany w diecie.
3. Zwiększyć spożycie tłuszczu – tak, tłuszcz jest twoim przyjacielem w tym wypadku, niewystarczająca ilość tłuszczu zaostrza zachwianie równowagi hormonalnej. Naturalne, zdrowe tłuszcze to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło ghee, awokado, len, ryby, orzechy, ser pełnotłusty, mleko kokosowe, smalec. Oleje roślinne rafinowane wyeliminować całkowicie.
4. Uzupełniać niedobory mikroelementow : witamina D, żelazo, kwasy tłuszczowe omega 3, selen, cynk miedź, witamina A, witaminy z grupy B, jod
Kilka wyjaśnień:
• Powszechnie uważa się, że niedoczynność tarczycy powoduje niewystarczająca ilość jodu. Dr Kharrazian twierdzi, że jeśli masz Hashimoto, suplementacja jodem jest jak wlewanie benzyny do ognia, więc należy unikać tych suplementów i soli jodowanej. Podstawowym źródłem jodu powinny być : ryby morskie, glony i owoce morza. Źródła uzupełniające: jajka, szparagi, fasola lima, grzyby, szpinak, nasiona sezamu, boćwina, i czosnek. • Optymalne stężenie witaminy D to 50-80 ng/ml; spadek poniżej 32 przyczynia się do zakłócenia pracy hormonów
• Kwasy Omega-3 pochodzenia zwierzęcego od zwierząt karmionych trawą , z ryb, z siemienia lnianego i orzechów włoskich wpływają znacząco na poprawę funkcjonowania tarczycy.
5. Wyeliminuj w 100% gluten. Budowa molekularna tarczycy jest prawie identyczna z glutenem, co zwiększa ryzyko ataku autoimmunologicznego 6. Bądź świadomy goitrogenów, które mogą zakłócać funkcjonowanie tarczycy, ale gotowanie w produktach je zawierających je dezaktywuje. Produkty zawierające goitrogeny to brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta, kalarepa, brukiew, rzepa, proso, szpinak, truskawki, brzoskwinie, rzeżucha, orzeszki ziemne, soja, rzodkiewka. Rzeżuchę i rzodkiewkę można jeść z umiarem natomiast soje i orzeszki ziemne całkowicie wyeliminować, pozostałe można jeść po ugotowaniu.
7. Sięgaj po żywność z glutationem i wspomagającą jego produkcje . Glutation jest najsilniejszym przeciwutleniaczem, który wzmacnia układ odpornościowy i jest podstawa w procesie leczenia. Znajdziesz je w szparagach, brokułach, brzoskwiniach, szpinaku, czosnku, awokado, kurkumie, grejpfrutach, kapuście, orzechach włoskich, ostropeście plamistym, surowych jajach lub w suplementach pobudzających jego wytwarzanie w organizmie np. N-Acetyl Cysteina 600 mg
8. Zadbaj o prawidłową florę bakteryjna jelit. Aż o 20 procent funkcji tarczycy zależy od zdrowych bakterii jelitowych, więc najlepiej uzupełnić je probiotykami lub jogurtami naturalnymi, najlepiej własnoręcznie przygotowanymi z pełnego świeżego mleka. Wyeliminuj stany zapalne, grzybicze i produkty powodujące stany zapalne. 9. Oczyść wątrobę z toksyn i unikaj produktów spożywczych przetworzonych, środków pielęgnacyjnych i kosmetyków zawierających dużo chemii.
10. Relaks.
Tarczyca jest bardzo delikatna i wyjątkowo silnie reaguje na stres,
postaraj się go ograniczyć, naucz się technik relaksacyjnych.
Generalnie poprawę zaczyna przynosić już samo całkowite wyeliminowanie glutenu i stymulacja wytwarzania glutationu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz