Poprzez włączenie do diety tych kilku naturalnych soków można zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na tę chorobę.
Rak czyli grupa chorób nowotworowych dziś
klasyfikowane są jako jedne z tych, które zbierają największe śmiertelne
żniwo na całym świcie. Oznacza to, że istnieje prawdopodobieństwo, że
każdego z nas może on spotkać. Niektóre osoby ze względu na czynniki
genetyczne są na niego bardziej narażone, inne prowokują jego pojawienie
nieodpowiednią, uboga w składniki odżywcze dietą.
Komórki
nowotworowe są stale obecne w naszym organizmie i to od nas zależy czy
pozwolimy im się zmutować i zaatakować nasze ciało. Duży wpływ na to czy
rak się rozwinie mają nawyki żywieniowe, codzienna dieta i styl życia.
Natura kontra rak
Rak pojawia się pod wieloma postaciami, może zaatakować różne narządy, a oprócz tego jego złośliwe odmiany powodują przerzuty, które sprawiają, że traci się nad nim kontrolę i leczenie jest bardzo utrudnione.
Trzeba
przyznać, że na dzień dzisiejszy wiele osób toczy walkę z rakiem i choć
wielu ją wygrywa również wielu nie ma tyle szczęścia i siły – przegrywa
bitwę z tą straszną chorobą.
Z tego powodu postanowiliśmy przedstawić listę kilku naturalnych soków, które mogą pomóc w zapobieganiu występowania tej choroby lub pomóc w jej leczeniu.
Sok z marchwi, jabłek i boćwinki (lub szpinaku)
By zmniejszyć prawdopodobieństwo tego, że rak nagle nas zaatakuje należy umieścić w diecie marchew, jabłka i właśnie boćwinę lub szpinak. Produkty te zapewniają organizmowi niezbędne składniki, a wśród nich witaminę A, B i E, minerały i wapń.
Składniki:
- 225g marchewki
- 2 szklanki wody (400ml)
- sok z połówki cytryny
- średniej wielkości jabłko
- liście szpinaku do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie
składniki łączymy ze sobą przy użyciu blendera. Mieszamy, aż do
uzyskania gładkiej jednolitej masy. W niektórych przypadkach jeżeli jest
to konieczne można dodać więcej wody.
Sok z kapusty
Kapusta jest warzywem, które dostarcza wachlarz niezbędnych
naszemu organizmowi składników i kalorii między nimi znajdziemy
węglowodany, białka, magnez, potas czy witaminę C. Ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie, dlatego tak często jest zalecana jako środek walki z rakiem.
Składniki:
- 3-4 liście kapusty
- 0,5 l wody
- sok z marchwi (opcjonalnie)
- brokuły (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Kapustę
należy posiekać i zalać wodą. W ten sposób pozbędziemy się gorzkiego
smaku warzywa. Do wzbogacenia smaku można dodać sok z marchewki lub z
brokuł, co dodatkowo wzbogaci napój w składniki odżywcze.
Zielony sok kontra rak
Jak już wcześniej zostało wspomniane kapusta świetnie sprawdza się jako środek przeciwnowotworowy.
Tym razem będzie ona częścią zielonego koktajlu, gdzie zostanie
połączona z innymi produktami, które odpowiednio odżywią organizm.
Pomogą one w zapobieganiu w powstawaniu i rozprzestrzenianiu się mutacji
w ciele.
Składniki:
- 2-3 liście kapusty
- 2 liście szpinaku
- brokuły do wzbogacenia smaku
- 3 dojrzałe pomarańcze
Sposób przygotowani:
Zielone
składniki należy skropić sokiem z pomarańczy. Brokuły powinny być
dodane w zależności od upodobań ponieważ dla niektórych ich smak nie
należy do ulubionych. Sok najlepiej spożywać na pusty żołądek w ten
sposób jego korzystne właściwości zostaną najlepiej wykorzystane.
Sok pomidorowy, a rak
Sok pomidorowy również zyskał swoje uznanie jako środek zapobiegający zachorowaniom na raka.
Wszystko dzięki przeciwutleniaczom, które znajdziemy w pomidorach, a w
szczególności korzystne właściwości przypisuje się likopenowi.
Przeprowadzane badania dowodzą, że substancja ta ma zdolności do zapobiegania zachodzenia mutacji w komórkach nowotworowych.
Składniki:
- 5 pokrojonych pomidorów
- 1 łodyga selera
- 1 ogórek
- pieprz cayenne i sól morska (w niewielkich ilościach)
- bazylia (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Zmiksować dokładnie wszystkie składniki ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy, a na koniec do smaku dodać świeżej bazylii.
Sok z jabłka, marchewki i imbiru, a rak
Na koniec dowiesz się jak przygotować sok jabłkowo-marchewkowy z dodatkiem imbiru. Koktajl ten
dzięki składnikom, które posiada przyczynia się do minimalizacji
komórek nowotworowych w ciele. Imbir często wymieniany jest jako jeden z
produktów działających silnie przeciwnowotworowo.
Oprócz tego napój ten dostarczy organizmowi energii, ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i kojące.
Składniki:
- 5 jabłek
- 3 marchewki
- imbir
Sposób przygotowania:
Marchewki
i jabłka powinny zostać pokrojone na drobne części i wraz z utartym
imbirem umieścić je w mikserze i dokładnie połączyć. Ostrożnie
dodawaniem imbiru ponieważ jego smak i aromat jest dość silny i piekący.
Kilka końcowych wskazówek
Skuteczność i korzystny wpływ powyższe soki zawdzięczają dużej ilości antyoksydantów i substancji działających alkalizująco na organizm.
Rak jest tematem niezliczonej ilości badań od wielu lat na których podstawie stwierdzono, że zasadowy współczynnik pH we krwi zapobiega, a raczej uniemożliwia rozwijanie się komórek nowotworowych w organizmie.
Oprócz
podanych koktajli zaleca się włączenie do dziennej diety czosnku, który
szczególnie jedzony na surowo dostarczy naszemu ciału wielu niezbędnych
substancji i pomoże w walce z rakiem, ale i jest rekomendowany chorym
na cukrzycę.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz