Grzybek tybetański jest fermentowanym napojem kefirowym. Grzybek znany jest na świecie od setek lat, a o jego właściwościach leczniczych jako pierwsi przekonali się tybetańscy mnisi. Podobno to dzięki piciu kefiru z grzybka cieszyli się wybitnym zdrowiem i zachowali długowieczność.
Kuracja kefirem z grzybka tybetańskiego powinna trwać 20 dni. Co wieczór przed snem należy wypijać odcedzony kefir. Po 20 dniach zrobić 10-dniową przerwę. Kurację można prowadzić 5-6 miesięcy.
Właściwości zdrowotne
Regularne picie kefiru z grzybka tybetańskiego:- poprawia przemianę materii – zwłaszcza przy zespole jelita drażliwego!
- oczyszcza i odtruwa organizm, sprzyja detoksykacji
- łagodzi wrzody żołądka i inne choroby przewodu pokarmowego
- zapobiega powstawaniu miażdżycy
- wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy
- pobudza działanie układu odpornościowego
- łagodzi objawy alergii
- oczyszcza układ moczowy, poprawia pracę nerek
- poprawia libido
- pomaga walczyć z bezsennością, wyczerpaniem i stresem
- dostarcza wielu witamin
- poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów
- dodatkowo … hamuje starzenie komórek
Kurację zaczynamy od picia małych ilości kefiru i uważnie obserwujemy reakcję własnego organizmu na probiotyki, które wraz z kefirem zasiedlać będą układ pokarmowy. Dzięki stopniowemu zwiększaniu dziennych dawek kefiru uniknąć można czasem występującej zbyt gwałtownej reakcji (np. zbyt wolnych stolców) na początku stosowania kuracji.
Kuracja ma trwać 20 dni, po których następuje 10-cio dniowa przerwa. Kurację powtarzamy nawet przez 5-6 m-cy.
W okresach 10 dniowych przerw nadal zmieniamy grzybkowi mleko i powtarzamy zabiegi związane z hodowlą, choć nie pijemy kefiru.
Przeciwwskazania
- nietolerancja produktów mlecznych (nietolerancja laktozy)
- nadużywanie alkoholu
- stosowanie leków (zwłaszcza antybiotyków)
- osoby cierpiące na cukrzycę, stosujące preparaty insuliny (ryzyko hipoglikemii)
- ciąża – nie ma przeciwwskazań, ale stosowanie kefiru lepiej skonsultować z lekarzem!
Hodowla krok po kroku
- Wziąć szklany słoik, włożyć do niego 2 łyżeczki grzybka.
- Zalać 1 szklanką zwykłego, nieprzegotowanego mleka (1 łyżeczka grzybka = 150 ml mleka).
- Przykryć gazą, zabezpieczyć słoik gumką recepturką.
- Odstawić słoik na 24 h w temperaturze pokojowej (18-25 stopnie C).
- Po tym czasie kefir przemieszać i grzybka odcedzić na sitku.
- Grzybka opłukać letnią wodą, ponownie umieścić w słoiku.
- Cykl powtórzyć.
Podczas hodowli grzybek rośnie i
zwiększa swoją objętość, więc można się nim podzielić lub produkować i
wypijać większe ilości napoju, czy spożytkować jego nadmiar zgodnie z
podanymi na stronie przepisami (kulinarnymi czy kosmetycznymi).
Zalewając większą ilość grzybka mniejszą
ilością mleka skracamy czas produkcji napoju (np. po 8h zamiast po
24h). Prawidłowo powinien on mieć kwaskowaty smak podobny do kefiru lub
kwaśnego mleka (proporcja 2 łyżeczki grzybka na 1 szklankę mleka na 24
h). Jeśli grzybka jest dużo, a mleka mało, to napój otrzymamy szybciej, a
przetrzymując dłużej grzybka 24 godziny fermentacja będzie bardzo
zaawansowana, a smak napoju bardzo kwaśny.
Grzybka można mrozić lub suszyć, jeśli planowana jest np. dłuższa przerwa w stosowaniu kuracji.
,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz