Translate

czwartek, 2 marca 2017

Malaga

Malaga – miasto w regionie Andaluzja w południowej Hiszpanii, położone nad Morzem Śródziemnym, u podnóża Gór Betyckich. Stolica prowincji Malaga, 572 tys. mieszk. (2015). Ośrodek przemysłu chemicznego, włókienniczego i cementowego. Dzięki łagodnemu klimatowi na równinie Hoja de Malaga uprawia się pomarańcze, banany, figi, bawełnę, trzcinę cukrową oraz winorośl (wino malaga i rodzynki). Duży port handlowy i rybacki oraz stocznia. Baza marynarki wojennej. Od lat pięćdziesiątych XX wieku rozwój turystyki, kąpieliska na Costa del Sol.
Miejsce narodzin Pabla Picassa i Antonia Banderasa.
 
Malaga znajduje się w strefie klimatu subtropikalnego typu śródziemnomorskiego, z bardzo łagodnymi zimami i długimi ciepłymi, miejscami gorącymi latami.
http://www.andalucia.org/media/fotos/image_153098_jpeg_800x600_q85.jpg
Arena corridy
Parque de Málaga, park w centrum Malagi, Hiszpania
Parque de Málaga - park w centrum Malagi
   Zabytki
  • Alcazaba – ruiny twierdzy, wybudowanej przez Rzymian i przebudowanej w IX w.przez Maurów. Wewnątrz muzeum archeologiczne. Tuż obok ruiny teatru rzymskiego.
  • Zamek Gibralfaro – „góra z latarnią morską”, ruiny zamku z XIV w.
  
  • Katedra, budowana z przerwami od 1528 do 1783, lecz nie ukończona. Olbrzymie wnętrze o wymiarach 117×72 m, wysokości 48 m wszystkich trzech naw. Najcenniejszym elementem są stalle chóru z 42 posągami świętych, dzieło wielu artystów.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhb9A7J7jAJl5Y1vzvIaQXY3zksuSYHKsYh3KlhBZh4AZAWZ71C8fQKg0xvpTaEZtec5zpjcNDJGZ7TPXDTc_Fap0KeIu9uAIqPlePm3vZQo_C75efVW0HJOvRXQJWPH5lPo5qjCWguYZc/s640/7611051968_ce1f2bb592_z.jpg
  • Kościoły: S. Bartolomé z XI w., Nuestra Señora de la Victoria z XV w., Santuario de Nuestra Señora de la Victoria z XVI w. oraz liczne barokowe kościoły i pałac biskupi z XVIII w.
  • Muzeum Sztuk Pięknych, dom, w którym urodził się Pablo Picasso.
http://www.bologna-airport.it/System/34719/agp_dettaglio.jpg
https://www.centauro.net/uploads/malaga.jpg
Jako że Malaga jest jednym z ważniejszych hiszpańskich portów rybackich, tutejsza kuchnia opiera się w znacznym stopniu na darach Morza Śródziemnego – sardelach, barwenach, ostrobokach, ośmiornicach, kalmarach oraz innych rybach i owocach morza. W lokalnych potrawach znajdziemy jednak też obfitość świeżych warzyw i owoców, a także dziczyzny. Mówiąc o kuchni nie sposób nie wspomnieć o słynnym na cały świat winie typu malaga, produkowanym głównie z winogron typu Pedro Ximénez oraz Moscatel.

Niektóre typowe potrawy miejscowej kuchni:

  • ensalada malagueña – sałatka z gorzkich pomarańczy
  • pescaíto frito – różne gatunki ryb i owoców morza obtoczone w mące i smażone w głębokiej oliwie, podawane z kawałkami cytryny
  • sopa malagueña – z omułków, krewetek, pomidorów, cebuli, papryki, ziemniaków, z makaronem, szafranem, pietruszką i przyprawami.
http://az616578.vo.msecnd.net/files/2015/12/09/63585282761345050285546982_Malaga-Spain.jpg
Correo Viejo 13.jpg  Ilustracja  http://i1.wp.com/www.worldwanderista.com/wp-content/uploads/2014/09/Malaga-21.jpg  http://www.lastminute.com/c/content/dam/site_gb/CityBreaks/destinationPages/malaga-1155x510.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz