Malaga – miasto w regionie Andaluzja w południowej Hiszpanii, położone nad Morzem Śródziemnym, u podnóża Gór Betyckich. Stolica prowincji Malaga, 572 tys. mieszk. (2015). Ośrodek przemysłu chemicznego, włókienniczego i cementowego. Dzięki łagodnemu klimatowi na równinie Hoja de Malaga uprawia się pomarańcze, banany, figi, bawełnę, trzcinę cukrową oraz winorośl (wino malaga
i rodzynki). Duży port handlowy i rybacki oraz stocznia. Baza marynarki
wojennej. Od lat pięćdziesiątych XX wieku rozwój turystyki, kąpieliska
na Costa del Sol.
Miejsce narodzin Pabla Picassa i Antonia Banderasa.
Malaga znajduje się w strefie klimatu subtropikalnego typu śródziemnomorskiego, z bardzo łagodnymi zimami i długimi ciepłymi, miejscami gorącymi latami.
Arena corridy |
Parque de Málaga - park w centrum Malagi |
- Alcazaba – ruiny twierdzy, wybudowanej przez Rzymian i przebudowanej w IX w.przez Maurów. Wewnątrz muzeum archeologiczne. Tuż obok ruiny teatru rzymskiego.
- Zamek Gibralfaro – „góra z latarnią morską”, ruiny zamku z XIV w.
- Katedra, budowana z przerwami od 1528 do 1783, lecz nie ukończona. Olbrzymie wnętrze o wymiarach 117×72 m, wysokości 48 m wszystkich trzech naw. Najcenniejszym elementem są stalle chóru z 42 posągami świętych, dzieło wielu artystów.
- Kościoły: S. Bartolomé z XI w., Nuestra Señora de la Victoria z XV w., Santuario de Nuestra Señora de la Victoria z XVI w. oraz liczne barokowe kościoły i pałac biskupi z XVIII w.
- Muzeum Sztuk Pięknych, dom, w którym urodził się Pablo Picasso.
Jako że Malaga jest jednym z ważniejszych hiszpańskich portów
rybackich, tutejsza kuchnia opiera się w znacznym stopniu na darach
Morza Śródziemnego – sardelach, barwenach, ostrobokach, ośmiornicach, kalmarach
oraz innych rybach i owocach morza. W lokalnych potrawach znajdziemy
jednak też obfitość świeżych warzyw i owoców, a także dziczyzny. Mówiąc o
kuchni nie sposób nie wspomnieć o słynnym na cały świat winie typu malaga, produkowanym głównie z winogron typu Pedro Ximénez oraz Moscatel.
Niektóre typowe potrawy miejscowej kuchni:
- ensalada malagueña – sałatka z gorzkich pomarańczy
- pescaíto frito – różne gatunki ryb i owoców morza obtoczone w mące i smażone w głębokiej oliwie, podawane z kawałkami cytryny
- sopa malagueña – z omułków, krewetek, pomidorów, cebuli, papryki, ziemniaków, z makaronem, szafranem, pietruszką i przyprawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz