Translate

czwartek, 2 marca 2017

Marchew czarna

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpdJUS3xFDwZlzIXk9qVWh5cQSZlRCqngvyDDnL1e1hYHiF3Ky1hCJwsFysGMrcyeymcEpcwe58BYn1bBqyiEtfSJk5KZZPu3CdBmgc3u38S0x_xhbBOYS2OK-WKx3_LDSH1ZCiEGiHOc/s1600/Fioletowa+marchew.jpg

Marchew czarna (Daucus carota subsp. sativus var. atrorubens Alef) – odmiana podgatunku uprawnego marchwi zwyczajnej pochodząca z Azji i tam uprawiana od czasów starożytnych. Sprowadzona do Europy w XIII i XIV wieku, była uprawiana przez kilka wieków, do czasu aż została wyparta przez odmiany o korzeniu pomarańczowym, wyhodowane w Holandii.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhB3hYhnxJVyqveXV25y9JE8gu5SeW8Ltc8tWGSshM_euawrz_pT1804un82JoOGcqNoqAgpgv5YW342goysovE8tPBbyZJxMYLSotstCeTmn52hs-FgSGGxe2bfcXi-FLwICuyJQOAbozm/s1600/carote-viola1.jpg

Na rynku polskim warzywo nie jest właściwie znane w formie świeżej. Od początku XXI wieku stosuje się natomiast preparaty antocyjanowe, importowane z zagranicy. Służą one jako barwniki do napojów, win, dżemów, jogurtów, słodyczy, sosów, konserw, deserów gotowych, ciastek oraz tabletek.
Tradycyjny napój turecki şalgam przygotowuje się m.in. ze sfermentowanego soku z czarnej marchwi. 

Wartości odżywcze
Czarna marchew zawiera dużo acylowanych antocyjanów. Ma też więcej niż marchew pomarańczowa karotenoidów (m.in. beta-karotenu i luteiny) oraz związków fenolowych. Jest ponadto bogatym źródłem błonnika. 
http://www.rynek-rolny.pl/images/articles/840/743092e7435f77b9430b00c61fd94ce2-czarna-marchew-2.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz