
Lecznicze właściwości cebuli w ludowej medycynie
były wykorzystywane już przed tysiącami lat. I nie ma wątpliwości, że
należy jej się przynajmniej jeden pomnik wystawiony przez wdzięczną
ludzkość za wszystkie jej dobroczynne właściwości.
Działanie cebuli:
- bakteriobójcze,
za które odpowiadają składniki lotne (fitoncydy), uwalniające się
podczas krojenia lub miażdżenia cebuli, jak i związki nielotne,
znajdujące się w miąższu,
- pobudzają wydalanie moczu,
- usuwające nadmiar wody z organizmu.
- pobudzają wydalanie moczu,
- usuwające nadmiar wody z organizmu.
Zaleca się ją więc osobom cierpiącym na:
- reumatyzm i artretyzm (zapalenie stawów),
- choroby, którym towarzyszy opuchlizna,
- przy zaburzeniach w oddawaniu moczu,
- albuminurię (obecność białka w moczu),
- uremię (zwiększona zawartość mocznika we krwi).
- reumatyzm i artretyzm (zapalenie stawów),
- choroby, którym towarzyszy opuchlizna,
- przy zaburzeniach w oddawaniu moczu,
- albuminurię (obecność białka w moczu),
- uremię (zwiększona zawartość mocznika we krwi).
Co więcej, cebula:
- zwiększa odporność organizmu na choroby (jest bogata w siarkę),
- łagodnie obniża podwyższone ciśnienie krwi,
- zawiera witaminy i mikroelementy, których wartość była doceniana przez całe wieki (choćby przy leczeniu szkorbutu przez więźniów i marynarzy). Liście cebuli zawierają: 25 - 90 mg% witaminy C, 1,3 - 5,9 mg% prowitaminy A, witaminy B1, B2 PP oraz fitoncydy,
- pobudza apetyt przyspieszając wydzielanie się soków trawiennych,
- zapobiega rozszerzeniu się procesów trawiennych i gnilnych w jelitach oraz eliminuje gazy i reguluje wypróżnienia,
- zmniejsza zawartość cukru we krwi,
- wzmacnia organizm, w tym serce (zwłaszcza sok),
- niszczy pasożyty, zwłaszcza owsiki,
- ma korzystne działanie na zapalenia skóry, pomaga w leczeniu ran i oczyszcza je,
- uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów, takich jak: komar, pszczoła, osa,
- według amerykańskich badaczy jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL.
- zwiększa odporność organizmu na choroby (jest bogata w siarkę),
- łagodnie obniża podwyższone ciśnienie krwi,
- zawiera witaminy i mikroelementy, których wartość była doceniana przez całe wieki (choćby przy leczeniu szkorbutu przez więźniów i marynarzy). Liście cebuli zawierają: 25 - 90 mg% witaminy C, 1,3 - 5,9 mg% prowitaminy A, witaminy B1, B2 PP oraz fitoncydy,
- pobudza apetyt przyspieszając wydzielanie się soków trawiennych,
- zapobiega rozszerzeniu się procesów trawiennych i gnilnych w jelitach oraz eliminuje gazy i reguluje wypróżnienia,
- zmniejsza zawartość cukru we krwi,
- wzmacnia organizm, w tym serce (zwłaszcza sok),
- niszczy pasożyty, zwłaszcza owsiki,
- ma korzystne działanie na zapalenia skóry, pomaga w leczeniu ran i oczyszcza je,
- uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów, takich jak: komar, pszczoła, osa,
- według amerykańskich badaczy jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL.
I najważniejsza wiadomość dla wszystkich cierpiących na miażdżycę
czy inne problemy z przepływem krwi - cebula jest unikatowym warzywem
na świecie - zawiera naturalną substancję, która nie dopuszcza do
zakrzepów krwi. A co jest najcenniejsze? To, że nie tylko zapobiega
zakrzepom w żyłach, ale również rozpuszcza te istniejące.
Ważną informacją jest fakt, że nie jest wcale łatwo pozbawić cebulę właściwości zdrowotnych podczas obróbki związanej z gotowaniem. Zarówno smażona na oleju, czy doprawiona i uduszona na złoty kolor - nadal jest lekarstwem. Cebula ugotowana w zupie również jest pełna zdrowotnych właściwości. Dlatego po ugotowaniu potrawy nie trzeba wyrzucać cebuli, ale ją zjeść. Najcenniejsza jest jednak cebula surowa (sok z cebuli lub poszatkowana i dodana do sałatki czy surówki).
Ważną informacją jest fakt, że nie jest wcale łatwo pozbawić cebulę właściwości zdrowotnych podczas obróbki związanej z gotowaniem. Zarówno smażona na oleju, czy doprawiona i uduszona na złoty kolor - nadal jest lekarstwem. Cebula ugotowana w zupie również jest pełna zdrowotnych właściwości. Dlatego po ugotowaniu potrawy nie trzeba wyrzucać cebuli, ale ją zjeść. Najcenniejsza jest jednak cebula surowa (sok z cebuli lub poszatkowana i dodana do sałatki czy surówki).
Wyciąg z cebuli może posłużyć także do przyrządzania preparatów do pielęgnacji włosów. Zawarta w cebuli siarka pochodząca z olejku lotnego cebuli, ogranicza przetłuszczanie się włosów.
Domowa odżywka cebulowa:
1 Cebula
Sok z cytryny
1 żółtko
Zetrzeć świeżą cebulę (na tarce lub w sokowirówce), do soku dodać kilka kropel cytryny i jedno żółtko, wymieszać i nałożyć na lekko wilgotne włosy, delikatnie masując skórę głowy. Po godzinie spłukać włosy ciepłą wodą, umyć szamponem dwa razy.
Domowa odżywka cebulowa:
1 Cebula
Sok z cytryny
1 żółtko
Zetrzeć świeżą cebulę (na tarce lub w sokowirówce), do soku dodać kilka kropel cytryny i jedno żółtko, wymieszać i nałożyć na lekko wilgotne włosy, delikatnie masując skórę głowy. Po godzinie spłukać włosy ciepłą wodą, umyć szamponem dwa razy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz