Każdy rejon świata ma swoje unikalne sposoby parzenia kawy. Jednym z ciekawszych jest parzenie kawy po arabsku.
Kawa po arabsku zawsze serwowana w małych filiżaneczkach.
Składniki:
2 łyżeczki kawy mielonej;
3 ziarna kardamonu, wcześniej podprażone na gorącej patelni;
2 łyżeczki cukru brązowego.
3 ziarna kardamonu, wcześniej podprażone na gorącej patelni;
2 łyżeczki cukru brązowego.
Kawę i kardamon należy razem zmielić w młynku, kawa
musi być bardzo drobno zmielona dlatego warto mielić ją razem z
kardamonem. Następnie należy wsypać wszystko do tygielka lub rondelka,
dosypać cukier i zalać zimną wodą, a następnie zagotować. Kawa po arabsku musi urosnąć niczym gotujące się mleko. Całość można dodatkowo doprawić miodem lub bitą śmietaną.
KAWA KORZENNA PO ARABSKU:
2 porcje
- 4 łyżeczki kawy
- 4 łyżeczki cukru
- 4 ziarna podprażonych ziaren kardamonu
- 1 ziarno goździka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- miedziany tygielek
Kawę mielimy razem z ziarnami kardamonu
i goździkiem.
Umieszczamy mieszankę w tygielku.
Dodajemy cukier i
cynamon.
Zalewamy zimną wodą i stawiamy na palniku.
Podgrzewamy, nie
mieszając, na niewielkim ogniu, niezbyt szybko, do momentu, aż kawa
zacznie się podnosić do górnej krawędzi tygielka. Zdejmujemy naczynie z
palnika.
Rozlewamy kawę do dwóch małych filiżanek, a tygielek stawiamy
obok. Pijemy małymi łyczkami, dolewając powoli pozostałą w tygielku
kawę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz