Choroba Hashimoto to nowy wróg w walce o smukłą sylwetkę. Kiedyś choroba
ta atakowała głównie starsze kobiety, dziś coraz częściej zdarza się
nawet u dwudziestolatek oraz... mężczyzn! Jak na razie przyczyny choroby
Hashimoto nie są znane. Jakie są objawy choroby Hashimoto, jak ją
diagnozować, jak leczyć?
Pierwsze objawy choroby Hashimoto
Choroba Hashimoto
to specyficzny rodzaj zapalenia tarczycy. Gdy postępuje powoli, jej
objawy bywają odczuwalne, zanim badania będą w stanie wykryć
nieprawidłowości. Cierpiący na Hashimoto często myślą, że mają depresję, są bowiem osłabieni, szybciej się męczą, narzekają na pogorszenie nastroju.
Dopiero gdy uszkodzenie tarczycy doprowadza do
znacznego zmniejszenia stężenia hormonów tarczycy we krwi, tyroksyny
(F4) i trójjodotyroniny (F3), pojawiają się objawyniedoczynnościgruczołu. Jednym z nich jest przybieranie na wadze: choć nie zmieniamy
trybu życia ani sposobu odżywiania się, zaczynamy gromadzić kilogramy. Pojawia się też suchość skóry i zaczynają wypadać włosy. Mogą nas nękać zaparcia, nadwrażliwość na zimno, senność w ciągu dnia. Warto wówczas poprosić lekarza o skierowanie do endokrynologa.
Niedobór hormonów tarczycy może prowadzić także do
nadmiaru prolaktyny, co utrudnia zajście w ciążę. Zła praca tarczycy
jest również niebezpieczna dla płodu: nawet jeśli uda się zajść w ciążę,
mogą pojawić się wady rozwojowe u dziecka.
Dlatego w okresie podejmowania decyzji "chcę
dziecka", a już koniecznie na początku ciąży, trzeba poprosić lekarza
pierwszego kontaktu o skierowanie na badania hormonów tarczycy.
Jak zdiagnozować chorobę Hashimoto
Kiedy tarczyca kiepsko pracuje, czyli jest
niedoczynna, z reguły się powiększa, by większym rozmiarem "nadgonić"
wolniejszą pracę. Czasem formuje się tzw. wole
(w klasycznej postaci Hashimoto jest guzowate). Możemy zobaczyć je w
lustrze, gdy przyglądamy się podstawie gardła. Bywa też, że czujemy
przeszkodę podczas przełykania.
Jednak w chorobie Hashimoto, choć dochodzi do
niedoczynności, wole może się nie pojawić. Przeciwnie: ponieważ organizm
niszczy tarczycę, może się ona wręcz zmniejszać! Wtedy trudniej jest
wpaść na podejrzenie: to pewnie tarczyca. Dlatego trzeba zrobić badanie
krwi kontrolujące poziom TSH.
To hormon produkowany przez przysadkę mózgową, którego zadaniem jest
"pogonić" tarczycę do pracy. Jeśli jego poziom rośnie, to znaczy, że
tarczyca jest niedoczynna.
Jednak podwyższone TSH świadczy tylko o gorszej
pracy gruczołu. Dlatego należy także skontrolować poziom specyficznych
ciał, zwanych anty-TPO. Są produkowane przez organizm przeciwko własnej
tarczycy, a ich obecność wskazuje na chorobę Hashimoto. Lekarz powinien
też skierować na USG gruczołu. Zazwyczaj zleca również cienkoigłową
biopsję – tak się dzieje wtedy, gdy w tarczycy zostanie wykryty guzek
lub guzki.
Na czym polega terapia w chorobie Hashimoto
Najlepsza terapia to taka, która celuje w przyczynę
schorzenia. Niestety, w chorobie Hashimoto przyczyny nie są znane.
Podejrzanych jest wielu.
Pierwszy to wirusy: mają zdolność uszkadzania DNA komórek. Być może, wniknąwszy w komórki tarczycy, ingerują w kod genetyczny.
Kolejny podejrzany to stres. Hashimoto to choroba
autoimmunologiczna, a długotrwały stres może prowadzić do
nieprawidłowych reakcji komórek odpornościowych. Warto też pamiętać, że Hashimoto jest chorobą genetyczną!
Terapia w chorobie Hashimoto polega na niwelowaniu
skutków zbyt niskiego poziomu hormonów poprzez podawanie leku. Dawkę
hormonów ustala lekarz i nie wolno jej samemu zmieniać. Suplementację
stosujemy do końca życia, co sześć miesięcy kontrolując poziom TSH.
Bywa, że gdy stan zapalny jest wyjątkowo agresywny, może być konieczne krótkotrwałe leczenie sterydami. Ale to wyjątkowe przypadki.
Jod niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy. Gdzie go znaleźć?
Do prawidłowej pracy tarczycy niezbędny jest jod,
pierwiastek, który na terenie Polski występuje tylko nad morzem. Kiedy
jodu mamy za mało, tarczyca rozwija wole. Dlatego każdy powinien
co roku zafundować sobie wakacje na plaży, a na co dzień solić potrawy
solą morską lub zwykłą solą kuchenną, która jest jodowana (informacja znajduje się na opakowaniu, szczypta soli dziennie wystarczy).
Dobrym źródłem jodu są też wodorosty, czarna i zielona herbata, orzechy włoskie i jaja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz