Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 80 dag cukru,
- 2 laski wanilii,
- sok z jednaj cytryny
Przygotowanie:
Truskawki wkładamy na sito i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Dobrze osączamy a gdy już są suche, usuwamy z nich szypułki.
Większe
owoce kroimy na połówki a następnie truskawki umieszczamy w
rondlu, zasypujemy cukrem i odstawiamy na całą noc, aby puściły sok.
Następnego
dnia truskawki zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny.
Odstawiamy na około 10 godzin.
Następnego dnia odlewamy sok i gotujemy go na małym ogniu ok. 45 minut.
Do
soku dodajemy truskawki oraz 2 laski wanilii.
Gotujemy jeszcze około 10 minut.
Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz