Translate

piątek, 17 maja 2019

Konfitura z truskawek


 Składniki:
  •  1 kg truskawek,  
  • 80 dag cukru, 
  • 2 laski wanilii, 
  • sok z jednaj cytryny


Przygotowanie: 

Truskawki wkładamy na sito i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. 
Dobrze osączamy a gdy już są suche, usuwamy z nich szypułki.
Większe owoce kroimy na połówki a następnie truskawki umieszczamy w rondlu, zasypujemy cukrem i odstawiamy na całą noc, aby puściły sok.
Następnego dnia truskawki zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny. 
Odstawiamy na około 10 godzin. 
Następnego dnia odlewamy sok i gotujemy go na małym ogniu ok. 45 minut. Do soku dodajemy truskawki oraz 2 laski wanilii. 
Gotujemy jeszcze około 10 minut.
Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz