Przepis Magdy Gessler
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Przygotować jabłka: owoce pokroić w ósemki usuwając gniazda nasienne.
Zagotować cukier z octem. Włożyć jabłka do gorącego syropu i gotować
kilka minut (w zależności od gatunku jabłek) aż lekko zmiękną, ale się
nie rozpadną.
Przyrządzić sos: z cukru lekko skropionego wodą ugotować jasny karmel
(podgrzewać na małej patelni aż stanie się złoty). Zdjąć z ognia. Wlać
sok z pomarańczy i ocet. Gotować mieszając aż karmel się rozpuści a sok
odparuje do połowy objętości. Dodać miód i koniak. Zagotować, dodać
masło jeszcze raz zagotować
Wątróbkę oczyścić i namoczyć w mleku (2-3 godziny lub zostawić na noc).
Osączyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej. Plastry
wątróbki panierować w mące i smażyć na oleju 2-3 minuty z każdej strony
(nie solić!). Pod koniec dodać masło. Polać wątróbki sosem i podawać.
Podać z jabłkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz